Den beste hvitvinen jeg har smakt hittil i år, og en av de aller beste jeg har smakt noen sinne, er ikke en Chardonnay fra Burgund, ei heller en tysk topp-Riesling, men en underdog fra Sicilia.
Tidligere i år besøkte jeg I Custodi ved foten av Etna. Der fikk jeg smake noen helt spesielle viner.
Tenk å bo ved foten av en aktiv vulkan, et fjell som stadig vokser og skifter form, som ruver mer enn 3 000 meter over havet, som kan ha snø på toppen, selv om det er 25 grader i lufta noen kilometer unna!
I slutten av mai i år dro jeg med familien på ferie til Sicilia. Jeg har vært på Sicilia tidligere - middelhavets største øy, full av historie, mattradisjon og sammensatt kultur, men i nærheten av Etna har jeg aldri vært. Selvsagt hadde vi hørt om henne, men at dette fjellet, Europas høyeste vulkan, skulle fengsle og begeistre så til de grader, var jeg faktisk ikke forberedt på. Det er ikke det at jeg aldri har sett et fjell før, liksom, men dette majestetiske fjellet er helt spesielt. Rammene rundt endrer seg hele tiden - røyk som kommer og går, skyer i konstant endring, regnbyger og snø (du kan kjøre ski her om vinteren!). Det er rett og slett vanskelig å ta blikket vekk fra henne.
Vulkanen Etna er den høyeste og en av de mest aktive vulkanene i Europa. Før sommeren i år, fant det siste nevneverdige utbruddet sted i 2021. Da ble Etna 30 meter høyere. Og kanskje vokser hun enda mer i år – både i juli og august har hun levert massive røykskyer, askeskyer og spektakulære lavautbrudd. She is alive and kicking!
Flyplassen Catania måtte holde stengt deler av sommeren i år på grunn av utbruddene, men ble ikke truffet av lava. Lavastrømmer har faktisk ikke truffet noen av byene på Sicilia siden 1800-tallet. Det største og mest skadelige historiske utbruddet fra Etna som vi vet om, skjedde over en 122 dager lang periode i 1669, da rundt 830 millioner kubikkmeter med lava flommet ut (noe som tilsvarer volumet av mer en 300 000 olympiske svømmebasseng!). Lavastrømmene i 1669 rant mot syd, i motsetning til tidligere utbrudd. Noen av lavastrømmene strakk seg helt ned til havet ved Catania. En rekke byer ble truffet av lava, og ødeleggelsene var store. Er du, som meg, nesten like interessert naturens prosesser, som vin, anbefaler jeg å lese artikkelen About Mount Etna’s eruption of 1669.
Hva har så denne vulkanen med vin å gjøre?... Jo, dette livgivende, vulkanske fjellet er selve grunnlaget for vindyrking i Etna DOC. Aller mest kjent er nok de røde vinene herfra, men det lages også rosé, musserende og stille hvitviner (VELDIG god hvitvin, skulle det vise seg - kommer tilbake til det snart). Etna ble etablert som en DOC i 1968. Det er om lag 1 300 ha i areal, strekker seg rundt foten av Etna-fjellet på syd-, øst- og nordsiden, og er hjemmet til mer enn 150 vinprodusenter. Tro dog ikke at vindyrking på Sicilia er noe nytt - arkeologiske funn tyder på at vin kan ha blitt laget på Sicilia allerede for 6000 år siden. De viktigste blå druene er to lokale typer; Nerello Mascalese og Nerello Cappuccio, som veldig ofte opptrer i rød blend. Av grønne druer går det i all hovedsak i Carricante og Cattarratto.
Etna-vin er helt unik. Sicilia er i utgangspunktet et veldig varmt og tørt sted, som ikke er det beste utgangspunktet for syrefriske, delikate viner. Men så kommer sjirokko-vindene fra syd, som fjellet Etna løfter opp i flere tusen meters høyde, slik at skyer, fuktighet og nedbør både kjøler ned og vanner vinmarkene. Kombinasjonen av lokale druetyper, vulkansk jordsmonn, mye sol og varme, høyden over havet og variasjonen i lufttemperatur fra dag til natt, gir crispe, egenartede viner.
Det sies at Siciliansk vin er på fremmarsj. Egentlig handler det kanskje om å gjenoppbygge den standingen som siciliansk vin hadde før phylloxera og masseemigrasjon til Amerika på 1800-tallet og starten av 1900-tallet. Siciliansk vin var tydeligvis skikkelig hot blant grekere og i det romerske imperiet. Allerede 800 år før vår tidsregning bragte grekerne kunnskap om vinmaking til Sicilia. Øya var såpass godt egnet til vinmaking at de kalte den Oenotria; vinenes land.
Etter noen tiår preget av bulk-produksjon, førte enkelte vinmakere, som Planeta og de Bartoli an i gjenoppbyggingen av Siciliansk kvalitetsvin på 1980-tallet. Takk og lov for det! Etter å ha besøkt Etna og smakt noen viner derfra, tviler jeg ikke på at det kan lages viner av svært høy kvalitet her, og Etna er absolutt en region jeg kommer til å følge med på. Det er også ekstra interessant at over halvparten av arealet innenfor Etna DOC dyrkes økologisk eller biodynamisk. Strengt tatt er vel økologisk/organisk vinmaking noe de egentlig aldri sluttet med på Sicila. Det er den industrielle vinmakingen, som pussig nok kalles konvensjonell, som er ny, ikke den økologiske.
Når man er på ferie ved foten av Etna, må man jo besøke en vingård (eller fler). Det er en del å velge mellom i det norske markedet - Planeta f.eks., har de fleste hørt om, en stor produsent med bredt repertoar. Jeg var imidlertid mest gira på å besøke noe av litt mindre skala, men med mye kunnskap, naturvennlig tilnærming og gode viner. Jeg ville også at produsenten er tilgjengelig hos Vinmonopolet, med en norsk importør. Valget falt på I Custodi, og jeg fikk hjelp av importør Ferment med å komme i kontakt med Maurizio, som var rask med å ønske oss velkomne.
I Custodi er altså vinprodusentens navn, som på norsk kan oversettes til "i forvaring" eller "under beskyttelse eller tilsyn". Det er nettopp dette som er I Custodi sin filosofi; de anser seg selv som nåtidens beskyttere av jorda og vinplantene, og er opptatt av å ta vare på og videreføre arven på en god måte. I Custodi forklarer det selv slik, på sin hjemmeside: "Guardianship means preserving the land, keeping alive traditions, craftsmen and respecting people. From these values and the love for an extraordinary land like Etna, where the vine has been cultivated by man for more than two millennia, our wines are born. Fruit of the generosity of the warm volcanic soil and its minerality, the cold of the “Muntagna” and the sun of Sicily."
Maurizio viser vei i vinmarken på støvete, vulkansk jord. I Custodi sine vinstokker er opptil 250 (!) år gamle.
I Custodi har 25 ha vinmarker totalt, beliggende mellom 650 - 900 moh., beplantet med ulike typer druesorter og planter i alle aldre. Plantene står tett (ca. 8000 pr. ha). Maurizio forteller at den tette plantingen tvinger vinplantenes røtter dypere ned i jorda, ned til basaltisk fjell. Det basaltiske fjellet er porøst og holder på mye vann. "It´s like a sponge", sier han. Dype røtter gjør vinplanetene mer robuste mot tørke. Jeg spør om de vanner plantene innimellom, og skjønner fort at det er et dumt spørsmål. Slikt driver de selvsagt ikke med. Her dyrkes vin med den største stolthet og integritet - på naturens premisser. Marizio viser meg at plantene er bundet opp én og én, til påler laget av kastanjetre, ikke på snorrette rader som mange andre steder, men spredt rundt. Dette er den tradisjonelle måten å binde opp bush vines i dette området. Det kalles Albarello-metoden, forklarer Maurizio. Ingen maskiner kan kjøre mellom vinrankene her. Alt gjøres alt for hånd.
Vinmarkene vi besøker ligger på et ganske flatt og oversiktlig platå. Det er bemerkelsesverdig kjølig her, synes jeg. Maurizio forteller at det blåser nesten konstant, og at plasseringen og oppbindingen av plantene fungerer godt med tanke på vinden. På denne måten får de godt med luft som sirkulerer mellom plantene, kjøler dem ned og forhindrer fuktskader. Det er ikke sjelden det ligger tåke rundt Etna...
Bildet over viser innsiden av et nedkjølingstårn som I Custodi har bygget over produksjonslokalene sine. Vind fanges i toppen av tårnet, og sirkulerer nedover. I bunnen ligger oppsamlet regnvann, som holdes kjølig, og som videre kjøler ned omgivelsene rundt. Helt naturlig air conditioning. Null strømforbruk, lite vedlikehold, lang levetid og samtidig vakkert.
La oss gå igjennom de aller viktigste druetypene.
Nerello Mascalese er den blå druen som bærer hovedvekten av rødvinene fra Etna. Den trenger mye varme for å modnes og uttrykker tydelig hvor den har vokst - en typisk terroir-drevet drue. Med sitt lyse skall og slanke, syrefriske stil, sammenliknes den noen ganger med Pinot Noir, men har som regel nokså høye nivåer av tannin. En Etna Rosso er en blend av Nerello Macalese og Nerello Cappuccio. Sistnevnte gir farge, alkohol og fylde til blenden.
Etna Bianco er den hvite blenden - et samarbeid mellom de to viktigste grønne druetypene på Sicilia, nemlig Carricante og Catarratto. Sistnevnte har typisk god fylde, medium syre og søtlig fruktpreg. Carricante leverer friskhet, blomster, gule epler, hvite ferskener, mineralitet og høy syre, og kan utvikle petroleumspreg med lagring.
Vi er i smakerommet til I Custodi. Store vinduer på alle kanter, med utsikt over vinmarkene. Maurizio har funnet fram tre hvite, en rosé og fem røde viner som han lar oss teste. Som seg hør og bør starter vi med de hvite. I det følgende kommer mine smaksnotater, supplert med informasjon fra I Custodis hjemmeside, samt litt info fra Vinmonopolet.
ÆDES Etna Bianco 2022
Fin fylde, delikat frukt og nyyyydelig syre. Lett saltpreg.
60 % Carricante. Druene er dyrket på ulike vinmarker ca. 650 moh. på Etnas nordlige og østlige side. Hele klaser presses forsiktig, før fermetering og 6 mnd. modning på ståltanker.
279,90 på polet; dette er et veldig godt kjøp, synes jeg.
ANTE Etna Bianco 2021
100 % Carricante dyrket 750 moh. på Etnas østside. Hele klaser presses forsiktig, før fermetering og 18 mnd. modning på ståltanker. Min. 12 mnd. lagring på flaske.
Konsentrert, lang og Chablis-vibber! Vertikal syre som stiger og dirrer i munnhulen. Shit, det er digg! Lagringsvennlig; 10 - 15 år ifølge Maurizio. 369,- på polet. Fristende å legge en i kjeller´n og spare til 60-årsdagen (det er mot slutten av drikkevinduet, ja!)
IMBRIS Etna Bianco Superiore 2019
100 % Carricante dyrket 900 moh. på vinmarken Contrada Caselle på østsiden av av Etna. De håndplukkede drueklasene presses hele før de fermeteres og modnes 18 mnd. på ståltank, deretter minimum 24 mnd. lagring på flaske. I Custodi produserer bare 3000 flasker i året. Ingen av dem kommer til Norge, og det er ganske forferdelig å tenke på, for dette er SÅ innmari GODT! Det er dette man lever for, disse smaksopplevelsene som sender deg til himmels, ut av atmosfæren og videre til neste galakse. Kanskje jeg tar litt av nå, men fy søren, dette er bra saker! For å underbygge den galaktiske stemningen: IMBRIS har en tydelig, men likevel elegant fruktighet, hun er smålubben, hun er kompleks; fra såvidt moden steinfrukt til salt og røyk, hun varer lenge og hun har en selvsikker ryggrad av syre.
Kjære Ferment - få IMBRIS til Norge. Per favore!
ALNUS Etna Rosato 2021
80 % Nerello Mascalese dyrket 700 moh. på Etnas nordside. Håndplukkede klaser presses forsiktig. Skall og most separeres rett etter pressing. Relativt mørk på farge, lukter jordbær, fersken og blomster. Saftig og myk smak, med fin fruktighet og god syre. Dessverre ikke på det norske markedet.
På tide med noe rødt i glasset!
Jeg aner en ekstra stolthet i Maurizios fjes når han skjenker rødt i glassene.
NERELLO CAPPUCCIO 2022
100 % Nerello Cappuccio - her får underdogen Cappuccio skinne alene, noe som gir en fruktig og frisk, lettbeint vin med dyp farge og lette tanniner. Veldig gøy å smake en endruevin på Cappuccio! Kontrasten mellom den dyp fargen og den lette stilen gjør dette ekstra interessant. De blå druene dyrkes om lag 700 moh. på nordsiden av Etna, hvor det er litt lunere enn i syd, beskyttet fra havvinden. 335,- på polet.
PISTUS Etna Rosso 2022 / 2013 (6 L)
80 % Nerello Mascalese som avstilkes før knusing. Ca. en uke maserasjon i ståltank før mosten skilles fra og modnes ni mnd. i ståltank før flasketapping. Minst 6 mnd. lagring på flaske. PISTUS har fin fruktig duft, en anelse floral. På smak er den også fruktig, preget av kirsebær. Mineraliteten er merkbar - det er deilig! Varer lenge. Både syre og tanniner gir velkommen struktur og friksjon. Digg! 279,90 på polet er absolutt et godt kjøp, synes jeg.
Vi var så heldige å få smake 2013-årgangen også, fra en 6 L flaske - rester etter en fest på vingården dagen før. Takk!
En av I Custodis eiketønner, som brukes til deres ÆTNEUS og SÆCULARE. TML = Toast Medium Light, og angir graden av tønnetoastingen. Nederst er det markert at tømmeret kommer fra skog i Fontainebleau.
ÆTNEUS Etna Rosso 2019
80 % Nerello Mascalese. Ca. 80 % av klasene avstilkes før knusing, tolv dager maserasjon før mosten skilles fra og flyttes til eiketønner, hvor den får ligge i 18 mnd., deretter 12 mnd. på flaske før den slippes løs til oss forbrukere.
ÆTNEUS er tydelig på duft; moden frukt og tobakk, fastere i smaken enn Pistus, men fortsatt fruktig, den er fyldig og med en herlig syre. 375,- på polet, 2017-årgangen er tilgjengelig for folk i Trondheim. Vi andre må bare krysse fingeren for at Ætneus kommer inn igjen, for den er utsolgt ellers i landet og på nett.
SÆCULARE Etna Rosso Riserva 2014
80 % Nerello Mascalese. De resterende 20 % er blant annet fra gamle garnacha-planter bragt til Sicilia av spanjoler, opptil 250 år gamle! Dette er selvsagt ganske så spesielt. Mesteparten av klasene avstilkes før knusing, tolv dager maserasjon før mosten skilles fra og flyttes til brukte eiketønner, hvor den får ligge i 24 mnd., deretter 24 mnd. på flaske før den er klar for konsum aka. nytelse. Både farge og lukt vitner om at denne har fått tid på fat og flaske. Lukten er intens av moden frukt og tobakk. Utrolig balanse, avslepne tanniner, kraftig, men elegant. Wow!
Robert Parker har tidligere gitt 2013-årgangen 95 poeng. Dette er toppvin fra Etna! Denne produserer I Custodi også kun 3000 flasker av hvert år, og den er ikke tilgjengelig i Norge per nå, dessverre.
Turen til Sicila, Etna og besøket hos I Custodi har satt stort avtrykk i minneboka. Håper jeg får anledning til å komme tilbake.
Tusen takk til Ferment, som hjalp meg med å komme i kontakt med I Custodi, og tusen takk til Maurizio, som tok seg tid til å vise frem, fortelle og skjenke.
Og takk til min kjære, som var sjåfør. Både fordi veiene på Sicilia er sjukt smale og svingete (angst!), og fordi: da jeg slapp å spytte!
Kilder:
https://sicily.guides.winefolly.com/regions/etna/
https://www.visitsicily.info/en/sapore/wine-in-sicily/
https://www.thedrinksbusiness.com/2024/07/sicily-winemakers-brace-as-mount-etna-erupts/
https://www.nature.com/articles/srep03493
https://www.go-etna.com/blog/about-mount-etnas-eruption-of-1669/
https://italianwinecentral.com/denomination/etna-doc/